Theorie

Theorie

Naast de praktijklessen biedt Rijschool Level normaal gesproken ook theorie aan! In verband met Corona zijn de theorielessen tot nader order uitgesteld. Zodra theorie weer mogelijk is, zal dit weer van start gaan. Er wordt dan om de week op maandagavond theorieles gegeven aan alle (toekomstige) cursisten van Rijschool Level. Voor degene die er behoefte aan heeft, wordt onder het genot van een kop koffie of thee klassikaal theorie behandeld ter voorbereiding op het theorie-examen bij het CBR. De locatie waar de theorie wordt gegeven is in het verzamelgebouw aan de Brink 17 in Gieten (zomertijd) of bij Garagebedrijf Rob, Rondkamp 7 in Gieten (wintertijd).

Geheel volgens de hedendaagse norm, kan de theorie ook puur door middel van e-learning worden bestudeerd en worden digitale oefenexamens aangeboden. Naast e-learning kan het leren worden aangevuld met de “ouderwetse manier” van leren, namelijk in boekvorm en mocht er behoefte zijn aan individuele theorieles, dan is dit uiteraard in overleg mogelijk.

Ter voorbereiding op het theorie-examen kan gebruik worden gemaakt van de webshop van Rijschool Level. Deze webshop biedt een breed scala aan leermiddelen, zowel digitaal als in boekvorm. Zelfs via een smartphone of tablet theorie leren is mogelijk!

De leverancier van de leermiddelen is VekaBest. Deze leverancier is de grootste op het gebied van leermiddelen ten behoeve van rijopleidingen in Nederland. In de webshop tref je daarom naast het logo van Rijschool Level ook de merknaam Theorie-Leren aan. (Theorie-Leren is onderdeel van VekaBest) De reden dat Rijschool Level voor een samenwerking met VekaBest heeft gekozen, is omdat ook VekaBest kwaliteit voorop stelt.

Twee gangbare theoriepakketten

De theorie op Theorie-Leren gaat voor 90% over de praktijk. In de onderstaande pakketten zit zowel een digitaal boek over de verkeersregels, als over gevaarherkenning, met per onderdeel oefenvragen. Tevens worden in beide pakketten ruim 100 videoclips vertoond met de meest belangrijke handelingen en situaties in het verkeer. De toegang tot de digitale leeromgeving is tot 3 maanden na de start toegankelijk.

1. Auto theorieboek + TheorieTopics

Je ontvangt het meest succesvolle auto theorieboek van Nederland, met alle onderwerpen van het CBR theorie-examen, in duidelijke taal en toegankelijke schrijfstijl. Verder bevat de set een uitgekiende samenvatting die de belangrijkste onderwerpen aanhaalt om te slagen voor het CBR theorie-examen.
We sturen het auto theorieboek en de auto samenvatting uiterlijk de volgende werkdag per post naar je op. Kosten zijn € 26,50

2. Auto theorieboek + 10 oefenexamens

Je ontvangt het meest succesvolle auto theorieboek van Nederland, met alle onderwerpen van het CBR theorie-examen, in duidelijke taal en toegankelijke schrijfstijl.
Verder bevat de set 10 realistische en actuele online oefenexamens die perfect aansluiten op het CBR theorie-examen. Theorie Leren Auto bestaat net als het CBR theorie-examen uit: Gevaarherkenning, Verkeersregels (kennis) en Verkeersinzicht (kennis+). Kosten: € 37,00

Door op onderstaande link te klikken kom je in de webshop. Ga in de bovenste balk naar “Direct online leren en oefenen” en kies een pakket. Er kan direct worden afgerekend via iDEAL.

Voor sommigen werkt het ook om alleen examenoefening te doen. Ook dat kan. Door op onderstaande link te klikken kun je kiezen voor online examentraining.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

Je theorie-examen duurt ongeveer 30 minuten. Het examen gaat als volgt in zijn werk:

  1. Op mijn.cbr.nl log je in met je DigiD. Je kiest voor een theorie-examen in de plaats waar je examen wilt doen. Er is keuze uit een regulier (gewoon) examen; dit is zonder geluid. Ook kun je kiezen voor het examen met “extra tijd”; dan heb je letterlijk extra tijd (in het tweede en derde gedeelte in totaal 15 minuten) en je krijgt oortjes (een koptelefoon) mee, aangezien de vragen dan ook voorgelezen worden. De laatste optie in het theorie-examen individueel. Dit examen is aanzienlijk duurder en wordt veel minder aangeboden. Voor mensen met bijvoorbeeld extreme examenvrees kan dit uitkomst bieden. Voor meer info: neem contact op met de rijschool.
  2. Je gaat met je identiteitsbewijs en je reservering naar de door jou gekozen CBR locatie (o.a. in Hoogeveen, Groningen, Leeuwarden)
  3. Je meld je aan met jouw reserveringscode (4 cijfers) bij de “aanmeldingszuil”.
  4. Je wacht tot jouw nummer op het scherm verschijnt en dan kun je spullen als je jas, gsm, tas in een locker stoppen. Houd wel je identiteitsbewijs en eventueel het uitgeprinte reserveringsnummer bij je. Kies een code die je makkelijk kunt onthouden.
  5. Dan volgt opnieuw jouw examennummer op het scherm en volgt de identiteitscheck. Daar hoor je naar welke tafel je mag.
  6. Op een individuele tablet log in met je examennummer en check of het eerder opgegeven mailadres klopt. Vervolgens kun je nog rustig de informatie op het scherm doornemen.
  7. Je krijgt hotspotvragen, meerkeuzevragen, ja/nee-vragen, sleepvragen en invulvragen.
  8. Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie
  9. Dan begint je examen. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.
  10. Het theorie-examen bestaat (vanaf 1 november 2019) uit 65 vragen, in drie delen opgesplitst:
   1. Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Hierbij kies je uit 3 opties: “remmen”, “gas los” of “niets doen”. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet bij het onderdeel Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben. (je mag er dus 12 fout hebben) Binnen de 8 seconden kun je nog wisselen.
   2. Verkeersregels. Je krijgt 12 vragen over Verkeersregels. Je moet van Verkeersregels 10 vragen of meer goed hebben. Je kunt vragen overslaan of beantwoorden en markeren (is handiger als je niet zeker bent) en ze aan het eind alsnog bekijken als je tijd over hebt. Dan heb je in ieder geval iets geantwoord.
   3. Verkeersinzicht. Je krijgt 28 vragen waarvan je er ten minste 25 goed moet beantwoorden. 

Zie voor meer info het filmpje van het CBR